Diabetes en reuma

Diabetes en voeten

De voeten van diabetespatiënten - mensen met suikerziekte - kunnen extra kwetsbaar zijn, waardoor een speciale behandeling noodzakelijk is.

Diabetes is inmiddels een serieuze volksziekte. In Nederland is het aantal mensen met diabetes groot. Bijwerkingen van diabetes zijn o.a. huidbeschadigingen aan de onderbenen en de voeten. Daarom gaan veel mensen met dergelijke klachten, voor een goede verzorging naar een pedicure. Naast behandeling is ook het advies om een verzorgend product te gebruiken belangrijk. Suda Care heeft speciaal hiervoor "Suda Care Linie D" ontwikkeld. Producten die geschikt zijn voor de droge en gevoelige huid.

Medische aspecten
Diabetespatiënten hebben vaak last van warme en vochtige of zweterige voeten en daardoor een verhoogde kans op schimmelinfecties. U hebt zelfs tweeënhalf keer zoveel kans een schimmelinfectie op te lopen dan iemand zonder diabetes. Warme voeten worden vaak veroorzaakt door problemen in de bloedcirculatie als gevolg van aantasting van bloedvaatjes door de hoge suikerspiegel. Hierdoor krijgen de weefsels minder voeding en zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen. Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door hoge bloedglucosewaarden. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is extra lastig, omdat u niet wordt gewaarschuwd als er iets mis is met uw voeten. Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.

Vergoeding Als diabetespatiënt kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar of dit het geval is.

Reuma en voeten

De voeten van mensen met reuma zijn extra kwetsbaar en vaak extra gevoelig door ontstekingen, standveranderingen en slijtage in de gewrichten. Daarom is een speciale behandeling noodzakelijk is.

Medische aspecten Het ontstaan van eelt en likdoorns aan reumatische voeten is het gevolg van een aantal factoren. Het vetkussen onder de bal van de voet wordt dunner, een afwijkende stand van de voet en / of tenen, maar ook slecht passende schoenen kunnen een rol spelen.

Gespecialiseerde pedicures De reumatische voet is erg gevoelig en pijnlijk. Het verwijderen van eelt en likdoorns en het behandelen van de nagels moet dan ook met de grootste zorg en vakkundigheid gebeuren. Als pedicure heb ik een speciale bijscholing gevolgd en beschik ik over de aantekening ‘Reumatische voet’. Ik kan ook advies geven over huidverzorgingsmiddelen en een juiste schoenkeuze.

Vergoeding Als reumapatiënt kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar of dit het geval is.